Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Емануела Балевска


Анотация

Въпрос

Може ли въззивният съд да даде защита на субективното право по начин, различен от искането на ищеца, давайки нова квалификация на иска, различна от заявената от ищеца и некореспондираща със събраните доказателства, при нов доклад, без оплаквания във въззивната жалба и обосновава ли процесуална недопустимост на съдебното решение хипотеза при която въззивният съд, в правомощията на въззивна инстанция, два нова правна квалификация на иск, разгледан на основания, определено от друг състав на въззивния съд в частно гражданско производство, по същото дело?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, състав на второ отделение на гражданска колегия, в открито съдебно заседание на петнадесети февруари две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА

ЧЛЕНОВЕ:

СНЕЖАНКА НИКОЛОВА, ГЕРГАНА НИКОВА

при участието на секретар Теодора Иванова

изслуша докладваното от съдията БАЛЕВСКА

гр. дело №******година, и за да се произнесе, взе предвид:

Производството по чл. 290-293 ГПК.

И. Т. И. , Й. Т. И. и Н. Т. И. , и тримата от [населено място] , [община] обжалват и искат да се отмени въззивно Решение No 211 от 04.06.2015 година по гр. възз. д.Nо 153/2015год. на ОС- София, с правна квалификация чл. 109 ЗС. Поддържа се, че това решение е процесуално недопустимо, тъй като въззивният съд е разгледал незаявен иск респ. е неправилно поради нарушение на процесуалните правила и в нарушение на материалния закон, основания за отмяна по см. на 281, т. 2 и т. 3 ГПК.

Касационното обжалване е допуснато по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпросите може ли въззивният съд да даде защита на субективното право по начин, различен от искането на ищеца, давайки нова квалификация на иска, различна от заявената от

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация