Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Гълъбина Генчева


Анотация

Въпрос

Относно правното значение на предявените искове от собственика срещу владелеца на един недвижим имот и дали придобивната давност може да бъде прекъсната с иск на собственика, насочен срещу лицето, чрез което се упражнява владението на имота, т.е. срещу държателя.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в открито заседание на двадесети октомври две хиляди и шестнадесета година, в състав:

Председател:

ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА

Членове:

МАРГАРИТА СОКОЛОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

при секретаря Емилия Петрова, като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК. Образувано е по касационна жалба на Ц. Л. Х. и Б. Г. Х. срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийски градски съд.

Жалбоподателите поддържат, че неправилно съдът отказал да ги признае за собственици на имота на основание чл. 79, ал. 2 ЗС – изтекла петгодишна придобивна давност. Считат, че владението им не е било прекъснато с предявените от собственика на имота срещу тях искове за прогласяване нищожност на придобивното им основание и за обезщетение за лишаване от ползване, както и с иск за собственост, но предявен срещу трето лице-държател.

Ответникът в производството А. К. Д. оспорва жалбата. Счита, че тя е неоснователна. С водените от нея дела тя е прекъснала придобивната давност на жалбоподателите, както правилно е приел въззивният съд.

С определение №******г. по настоящото дело е допуснато на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    1. Подаването на искане за издаване на заповед за изземване на земеделски имоти по реда на чл. 34 ЗСПЗЗ и провеждането въз основа на това искане на административно производство за издаване на заповед за изземване на имотите по реда на чл. 34 ЗСПЗЗ представляват ли действия, с които се смущава…
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация