Анотация

Въпрос

Относно разграничението между хипотезите по чл. 2, ал. 1, т.1 ЗОДОВ, чл. 2, ал. 1, т. 2 ЗОДОВ и чл. 2, ал. 1, т. 6 ЗОДОВ, а предвид настъпилите изменения в уредбата на чл. 2, ал. 1 ЗОДОВ със ЗИД на ЗОДОВ, обн. в ДВ, бр. 98/2012 г. Относно квалификацията на иска, когато се претендира обезщетение за вреди от изтърпяна мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок по-голям от наложеното наказание „лишаване от свобода”.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение в съдебно заседание на петнадесети септември две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

СВЕТЛА ЦАЧЕВА

Членове:

АЛБЕНА БОНЕВА, БОЯН ЦОНЕВ

при секретаря Стефка Тодорова, изслуша докладваното от съдията Цачева гр. д. №******година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване на решение №******година по гр. д. №******година на Бургаски апелативен съд, с което е уважен иск с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 6 ЗОДОВ, предявен от И. И. С. от [населено място] против П.., [населено място]. Присъдена е сумата 2000 лева, съставляващи обезщетение за неимуществени вреди, причинени от изтърпяно наказание над срока определен с присъда по н. о. х. д. №******г. на Словенски окръжен съд, както и обезщетение за забава в размер на законната лихва за периода от 07.04.2010 г. до 25.03.2012 г.

Касационно обжалване на въззивното решение е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса за разграничението между хипотезите по чл. 2, ал. 1, т. 1 ЗОДОВ, чл. 2, ал. 1, т. 2 ЗОДОВ и чл. 2,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация