Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Геновева Николаева


Анотация

Въпрос

Налице ли е валидно учредено право на строеж от община без сключване на формален договор и заповед по административен ред?
Допустим ли е иск за собственост срещу лице, което нито твърди да е собственик, нито владее имота, предмет на този иск?
Текла ли е придобивна давност спрямо процесния апартамент в периода на действие на ЗК от 1991г. в сила до 2000г. предвид нормата на чл. 31, ал. 3 ЗК?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в открито заседание на осемнадесети октомври, две хиляди и шестнадесета година, в състав:

Председател:

ЖАНИН СИЛДАРЕВА

Членове:

ДИЯНА ЦЕНЕВА, ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

при секретаря Даниела Никова, като разгледа докладваното от съдия Николаева гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

История на спора

Производството е по реда на чл. 290 ГПК. Образувано е по касационни жалби на ищеца С. В. С., със съдебен адрес: [населено място],[жк], [жилищен адрес] вх. „А“, ет. 2, ап. 2-3 – адв. Н. Б., и на ответника Сдружение „С.“, със седалище и адрес на управление: [населено място], [улица], срещу решение №******г. по в. гр. дело №******г. на Софийски апелативен съд, гражданско отделение, VІІ състав.

С обжалваното въззивно решение е отменено решение №******г. по гр. д. №******г. на СГС в частта му, в която са отхвърлени като неоснователни първият предявен иск с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК и евентуално съединеният пети иск, и вместо това е постановено ново решение, с което е признато за установено спрямо ответника Сдружение „С.“, че ищецът С. В. С. е собственик на основание придобивна давност на апартамент №47, находящ се в

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2020
    Дали наличието на правен интерес от предявяването на положителен установителен иск за собственост във всички случаи се обуславя и зависи единствено от оспорването на това право от страна на ответниците, както и дали при извършването на преценката за наличие на правен интерес от предявяването на установителен иск съдът е длъжен…
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация