Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Костадинка Недкова


Анотация

Въпрос

Наличието на правен интерес от търсената с установителен иск защита е абсолютна процесуална предпоставка за допустимостта му. Интересът от защита по всеки установителен иск е конкретен и се извежда от твърденията на ищеца. Той следва да е налице по време на цялата висящност на производството, включително към момента на постановяване на окончателния акт по спора.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в публичното заседание на двадесет и осми януари две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАДОСТИНА КАРАКОЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

МАРИАНА КОСТОВА, КОСТАДИНКА НЕДКОВА

при участието на секретаря Милена Миланова, като разгледа докладваното от съдия Костадинка Недкова т. дело N 3010 по описа за 2014г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Столична община срещу решение №******г. по т. д. №******г. на Апелативен съд - С., Търговско отделение, 5-ти състав, с което е оставено в сила решение №******г. по т. д. №******г. на Софийски градски съд, ТО за отхвърляне на предявените от касатора срещу [фирма] /в ликвидация/ искове по чл. 431, ал. 2 и чл. 97, ал. 1 ГПК /отм./ за установяване несъществуване на вписани обстоятелства – две увеличения на капитала на ответното дружество чрез непарични вноски, за установяване, че [фирма] /в ликвидация/ не е собственик на първи етаж от пететажна сграда на пл. „С.” №******гласяване нищожност на заповед №РД -02-14-1037/23.09.1998г. и заповед №РД -02-14-278/10.02.1999г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройство за увеличение на капитала на [фирма].

В

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 281 т. 2 ГПК

Навигация