Решение №****/**.**.2017 по дело №****/2016

докладвано от съдия Светлана Калинова


Анотация

Въпрос

Относно задължението на въззивния съд да осъществи служебен контрол за приложението на императивна правна норма /в случая нормата на чл. 24, ал. 2 ЗН за изискванията за форма на нотариалното завещание/.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в съдебно заседание на тринадесети октомври през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Пламен Стоев

ЧЛЕНОВЕ:

Светлана Калинова, Геника Михайлова

при участието на секретаря Даниела Цветкова и в присъствието на прокурора като изслуша докладваното от съдия Светлана Калинова гражданско дело №******година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК - чл. 293 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на С. К. М. и Е. К. С.-Р. срещу въззивното решение на Софийския апелативен съд, Първи граждански състав, постановено на 09.11.2015г. по в. гр. д.№******г. в частта, с която след частична отмяна на решението на първоинстанционния съд в установителната част на предявения от Х. А. М. по реда на чл. 108 ЗС ревандикационен иск е признато за установено по отношение на касаторите, че Х. А. М. е собственик по силата на съставено в негова полза нотариално завещание от 28.11.2007г. от С. М. М., починал на 26.03.2009г., на недвижим имот, представляващ апартамент №9, находящ се в [населено място], район С., във вътрешния блок

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация