Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Ирина Петрова


Анотация

Въпрос

Относно съобразяването на жизнения стандарт при определянето на обезщетението за неимуществени вреди по прекия иск на увредения и по втори материалноправен въпрос за релевантността на размера обезщетенията за неимуществени вреди, присъждани от състава на съда, на други увредени от смърт лица, в период близък до процесния, но от различни застрахователни събития /деликти/, като критерий за определяне на паричния еквивалент, дължим на ищеца. Относно началната дата, от която е определена законната лихва върху допълнително присъденото обезщетение от 100 000лв. за неимуществени вреди за проверка неговата допустимост.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т. о. в открито заседание на тридесет и първи октомври през две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

Дария Проданова

Членове:

Емил Марков, Ирина Петрова

при секретаря Елеонора Стоянова като изслуша докладваното от съдията Петрова т. д. №******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационната жалба на ЗАД [фирма] срещу Решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Софийски апелативен съд, ГК, 7 състав в частта, с която след отмяна на решението по гр. д.№******г. на СГС, ГК, 1-6 състав за отхвърлянето на иска за разликата до пълния предявен размер, застрахователят е осъден да заплати на ищеца П. А. Б. още 100 000лв. - обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на дъщеря му А. П. Б., настъпила на 15.07.2011г. в резултат на пътно произшествие от 13.07.2011г., ведно със законна лихва и разноски.

В касационната жалба са изложени доводи за неправилност на решението на основанията по чл. 281, т. 3 ГПК в частта за определянето на допълнително обезщетение от 100 000лв. и присъждане на общата сума от 200 000лв. за претърпените от ищеца морални

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    Относно прилагане на критериите за справедливост по чл. 52 ЗЗД при определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди и относно приложението на чл. 51, ал. 2 ЗЗД и преценката за съпричиняване на вредоносния резултат от страна на пострадалото лице и евентуално при наличие на съпричиняване неговата съразмерност и начина…
  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    За субективната преценка (на съда) за справедливо определена сума за подобни, причинени в близък период от време деликти, следва ли да има за коректив формираната обща оценка за пропорционалност, защото справедливостта е елемент от правната реалност?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация