Анотация

Въпрос

Как следва да се прилага общественият критерий за справедливост при определяне на обезщетение за неимуществени вреди от незаконно обвинение и в частност кои обстоятелства трябва да се отчитат при определяне на паричния еквивалент на моралните вреди?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение в съдебно заседание на девети юни две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

СВЕТЛА ЦАЧЕВА

Членове:

АЛБЕНА БОНЕВА, БОЯН ЦОНЕВ

при секретаря Стефка Тодорова, изслуша докладваното от съдията Цачева гр. д. №******година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване на решение №******година по гр. д. №******година на Софийски апелативен съд, с което предявеният от И. С. Ц. от [населено място] против П...., [населено място] иск с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ е уважен за сумата 30000 лева, съставляващи обезщетение за неимуществени вреди, причинени от незаконно обвинение.

Касационно обжалване на въззивното решение е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса как следва да се прилага общественият критерий за справедливост при определяне на обезщетение за неимуществени вреди от незаконно обвинение и в частност кои обстоятелства трябва да се отчитат при определяне на паричния еквивалент на моралните вреди.

Както вече Върховният касационен съд се е произнасял в свои решения, постановени по реда на чл. 290 ГПК за уеднаквяване на съдебната практика, размерът

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация