Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Геновева НиколаеваКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и девети декември, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

Председател: EМИЛ ТОМОВ

Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

като разгледа докладваното от съдия Николаева ч. гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба на „Аеропак Инженеринг ООД срещу определение №******г. по ч. гр. д. №******г. на ІV г. о. на Върховния касационен съд, с което е оставена без разглеждане частна касационна жалба на „Аеропак Инженеринг ООД срещу определение №******г. по ч. гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд /САС/, с което е потвърдено определение от 19.11.2020 г. по ч. гр. д. №12058/2022 г. на СГС, с което е оставена без разглеждане частна жалба наАеропак Инженеринг ООД срещу определение от 27.07.2020 г. по гр. д. №18206/2019 г. на СРС по направени доказателствени искания и по искане за поправка на съдебен протокол. Твърди, че частната касационна жалба срещу горепосочено определение на САС, не попада в приложното поле на ТР №2/23.06.2022 г. по тълк. д. №2/2018г. на ОСГТК на ВКС, поради което атакуваният съдебен акт е неправилен и следва да бъде отменен.

Не е постъпил отговор на частната жалба от насрещната страна – „Сиртекс“ ЕООД.

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, от легитимирана страна и има за предмет съдебен акт, подлежащ на обжалване по смисъла на чл. 274, ал. 2, изр. последно ГПК, следователно тя е допустима.

Разгледана по същество частната жалба е неоснователна по следните съображения:

За да постанови обжалвания акт, съставът на ІV г. о. на ВКС е приел, че производството пред него е образувано по частна жалба срещу определение на апелативен съд, с което е потвърдено определение на окръжен съд, с което е оставена без разглеждане като недопустима частна жалба срещу определение на районен съд по събиране на доказателства и по искане за поправка на съдебен протокол. Счел е, че депозираната пред него частна жалба попада в предметния обхват на ТР №2/23.06.2022 г. по тълк. д. №2/2018г. на ОСГТК на ВКС, според което определение на апелативен съд по реда на чл. 274, ал. 2, предл. второ ГПК, с което е потвърдено преграждащо развитието на производството определение или разпореждане на окръжен съд като въззивна инстанция, не подлежи на касационно обжалване. При ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 2 ГПК

Отделение/Колегия: III-то отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?