Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Светла Цачева


Анотация

Въпрос

Каква е поредността, в която следва да бъдат разгледани евентуално съединени искове за недействителност на сделка, съответно дължи ли съдът произнасяне по исковете за недействителност на договора според естеството на материалното право ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение в съдебно заседание на девети юни две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

СВЕТЛА ЦАЧЕВА

Членове:

АЛБЕНА БОНЕВА, БОЯН ЦОНЕВ

при секретаря Стефка Тодорова, изслуша докладваното от съдията Цачева гр. д. №******година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване на решение от 16.10.2015 година по гр. д. №******година на Монтански окръжен съд в частта му по иска за прогласяване недействителност на договорна ипотека по нот. акт №******г. на нотариус с рег. №. при Нотариална камара поради липса на представителна власт на ипотекарния кредитор.

Касационно обжалване на решението е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по процесуалноправния въпрос каква е поредността, в която следва да бъдат разгледани евентуално съединени искове за недействителност на сделка, съответно дължи ли съдът произнасяне по исковете за недействителност на договора според естеството на материалното право.

Както вече Върховният касационен съд се е произнасял в решения, постановени по реда на чл. 290 ГПК за уеднаквяване на съдебната практика, начинът на съединяване на искове зависи от естеството на материалните правоотношения. Начинът за съединяване

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2019
    Собственикът на терена не може да учреди ипотека върху свое право на строеж, тъй като не притежава такова. То по своята характеристика е ограничено вещно право, което тежи върху чужд имот – чл. 63 ЗС. Собственикът на терена не може да учреди ипотека и върху правомощието да застрои имота си,…
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация