Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Росица Божилова


Анотация

Въпрос

Следва ли при определяне на обезщетение до размера на застрахователната сума, до която е ограничена отговорността на застрахователя по задължителна застраховка „Гражданска отговорност„, да се съобрази размера на присъдено, на друг пострадал от същото застрахователно събитие,обезщетение за забавено изпълнение, съизмеримо със законната лихва за забава върху застрахователното обезщетение, считано от увреждането ? С други думи – за установяване изчерпването на застрахователната сума съобразяват ли се само дължими застрахователни обезщетения / главници/ или и дължими обезщетения за забава,съизмерими със законната лихви за забава, считано от увреждането?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо търговско отделение, в открито заседание на тридесети ноември, през две хиляди и петнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

РОСИЦА БОЖИЛОВА, ИВО ДИМИТРОВ

при участието на секретаря Наталия Такева, като разгледа докладваното от съдия Божилова т. д.№******год. и за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на А. В., М. В. и Л. Б. против решение №******год. по гр. д. №******год., допълнено с реш.№******год. по същото дело на Софийски апелативен съд, с което е оставено в сила решението на Софийски градски съд, постановено на 22.02.2013 год. по гр. д.№******год., коригирано с решение за поправка на очевидна фактическа грешка от 19.06.2013 год.. С потвърденото решение са отхвърлени исковете на касаторите против [фирма], за осъждане ответника да плати, на основание чл. 407, ал. 1/отм./ ТЗ, обезщетение за търпими неимуществени вреди в причинна връзка с ПТП, настъпило по вина на водач на застрахован при ответника, по задължителна застраховка „Гражданска отговорност„ лек автомобил. Касаторите оспорват правилността на въззивното решение, като постановено в противоречие с материалния закон, досежно решаващия извод на съда за отхвърляне на исковете, поради

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК

Навигация