Решение №****/**.**.2017 по дело №****/2016

докладвано от съдия Даниела Стоянова


Анотация

Въпрос

Съобразно изложеното дотук неправилно предявеният от Н. М. иск е квалифициран като такъв по чл. 59 ЗЗД, вместо по чл. 30, ал. 3 ЗС. Касае се за неправилна квалификация на спорното право, а не за нарушение на принципа на диспозитивното начало в гражданския процес, поради което следва, че обжалваното въззивно решение е неправилно, като постановено в нарушение на материалния закон /вж. ТР 2-2012 г. ОСГКТК/. Правната квалификация на всеки иск е свързана с допустимостта на постановеното по него решение, само когато с последното решаващият състав е нарушил принципа на диспозитивното начало в гражданския процес, произнасяйки се извън очертания от страните по спора предмет на делото, обхвата на търсената от ищеца защита. А когато липсва такова нарушение, дадената от съда правна квалификация на исковата претенция, с която е сезиран, обуславя правилността на решението.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и девети септември две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СИМЕОН ЧАНАЧЕВ

ЧЛЕНОВЕ:

ДИАНА ХИТОВА, ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

при участието на секретаря Албена Рибарска и в присъствието на прокурора изслуша докладваното от съдията Даниела Стоянова гр. дело №******година

Производство по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване по касационна жалба на Ц. П. И. и Г. Т. В., подадена чрез адв. В. П., на въззивно решение №******г. по в. гр. д.№******г. по описа на ОС – Пазарджик.

Предмет на касационното производство е въззивното решение, в частта му, с която е потвърдено решение №******г., постановено по гр. д.№960/2012 г. по описа на Районен съд – Велинград, в частта, с която са уважени предявените от Н. М. срещу Г. Т. В. и Ц. П. И., в качеството им на наследници на починалия в хода на процеса П. Н. В., иск за заплащане на сумата от 5 357, 22 лева, представляваща дължимо обезщетение за направените от ищцата подобрения в общите части и приземен етаж

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 281 т. 2 ГПК

Навигация