Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Любка Андонова


Анотация

Въпрос

Може ли да бъде СИО недвижим имот, придобит по време на брака от длъжника-ответник по делото, чрез трансформация на имущество придобито по наследство и делба?
Длъжен ли е съдът при предявен иск по чл. 135 ЗЗД да изследва начинът/способът на придобиване на недвижим имот, с оглед възможността относителната недействителност да бъде прогласена за цялата разпоредителна сделка, а не за идеална част от нея, при положение, че длъжникът е физическо лице, не е едноличен търговец нито е ограничено отговорен съдружник.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на седми юни през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА, ЛЮБКА АНДОНОВА

при секретаря Ванюша Стоилова

като изслуша докладваното от съдията ЛЮБКА АНДОНОВА

гр. дело №******год и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ищцата Т. Т. А. срещу въззивното решение №******г, постановено по гр. дело №******г на Бургаски апелативен съд, Граждански състав, с което e отменено решение №******г по гр. дело №******г по описа на Бургаски окръжен съд за обявяване за относително недействителен спрямо Т. Т. А. договора за покупко-продажба на недвижим имот, обективиран в нотариален акт №41, т. 1, рег.№770, дело №38/2013г на нотариус А. Н., с който Л. Г. В. е продала на М. Г. В. ½ идеална част от самостоятелен обект-жилище в сграда с идентификатор 67800.502.469.3.8, съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на [населено място], [община], с адрес: [улица], ет. 2, ап.8, находящ се в сграда №3, с площ от 45, 60 кв. м и вместо него е постановено друго, с което искът по

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация