Решение №****/**.**.2017 по дело №****/2016

докладвано от съдия Жанин Силдарева


Анотация

Въпрос

При твърдение на ответниците, че част от направените от тях подобрения са такива за запазване на имота, следва ли съдът да определи, кои от подобренията имат такъв характер и съобразно това съставляват необходими разноски, а останалите са увеличили стойността му?
Дължат ли се от собственика на имота необходимите разноски за запазване на вещта, направени от недобросъвестния владелец?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, първо отделение в съдебно заседание на 11 октомври две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЖАНИН СИЛДАРЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ДИЯНА ЦЕНЕВА, ВАНЯ АТАНАСОВА

при секретар Д. Н. изслуша докладваното от председателя Ж. С. гражданско дело N 1314/2016 год.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по подадена Г. А. А., Б. Г. А. и М. Г. А., последните двама правоприемници на починалата в хода на процеса С. Д. касационна жалба срещу решение №******г. по гр. д. №******г. на Добрички окръжен съд, с което е отменено решение №******г. по гр. д. №******г. на районен съд Б. в частта, с която е отхвърлен иск по чл. 74, ал. 1 ЗС за разликата над присъдената сума от 7649.24 лв. до размер от 8108.36 лв., представляваща по-малката сума от направените разноски и увеличената стойност на извършени подобрения във вилна сграда и бунгало, построени в имот ІV-340, кв. 37 по плана на в. з. „Изгрев, [населено място] и вместо него е постановено друго, с което А. Д. З. е осъдена да заплати на касаторите разликата

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация