Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Росица Божилова


Анотация

Въпрос

Следва ли действителната воля на субекта, чийто устав е предмет на тълкуване в конкретна негова разпоредба, досежно вложения в същата смисъл, да се съобразява и извежда от последващото му поведение,т.е. от трайното и безпротиворечиво последващо прилагане на спорното правило?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо търговско отделение, в открито заседание на двадесет и четвърти октомври, две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

РОСИЦА БОЖИЛОВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

при участието на секретаря Наталия Такева и като разгледа докладваното от съдия Б. т. д.№******год., за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Всестранна земеделска кооперация „Х. Б.„ против решение от 08.06.2015 год. по гр. д.№******год. на Бургаски окръжен съд, с което е потвърдено решение №******год. по гр. д.№******год. на Бургаски районен съд. Касаторът твърди недопустимост на въззивното решение, като постановено по нередовна искова молба, предвид невнесена държавна такса, както и поради произнасяне на съда по основание, непредявено от ищците - за провеждане на ОС от 05.04.2014 год. в нарушение на чл. 20, ал. 1 от Устава на кооперацията – липса на решение на УС за свикване на ОС. Касаторът оспорва в евентуалност и правилността на въззивното решение, като постановено в противоречие с материалния закон – чл. 20 ЗЗД, при извършеното от съда тълкуване на чл. 20, ал.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация