Решение №****/**.**.2017 по дело №****/2016

докладвано от съдия Геника Михайлова


Анотация

Въпрос

Възниква ли вземането по чл. 31, ал. 2 ЗС, когато съсобственикът осъществява фактическата власт върху вещта, но за ползването на съсобствената вещ съществуват нормативни изисквания, спазването на които е обусловено от съдействието на останалите съсобственици ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Първо отделение в откритото заседание на двадесет и девети септември две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

Красимир Влахов

Членове:

Светлана Калинова, Геника Михайлова

при секретаря Даниела Цветкова разгледа докладваното от съдия Михайлова гр. д. №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК - чл. 293 ГПК.

Допуснато е касационното обжалване на решение №******г. по гр. д. №******г, с което Софийски градски съд, потвърждавайки решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски районен съд в обжалваните части, осъжда Н. А. Б. на основание чл. 31, ал. 2 ЗС да заплати на В. Т. С. сумата 7 005. 78 лв. – обезщетение за лишаване от възможността да ползва лек автомобил Мерцедес, модел С 220 CDI, в периода 01.10.2009 г. – 15.04.2010 г. съответно на притежаваните 1/2 ид. части от правото на собственост, а на А. А. Б.-Т. да заплати сумата 3 502. 89 лв. – обезщетение за лишаване от същата възможност, съответно на притежаваните 1/ 4 ид. части, ведно със законната лихва от 23.02.2012 г. върху всяка от двете суми.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация