Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Боян Цонев


Анотация

Въпрос

Налице ли е причинна връзка между незаконното уволнение и пропуснатите ползи в случай, че за периода от 6 месеца /по чл.225, ал.1 КТ/ е получавано обезщетение за майчинство? Получаваното обезщетение за майчинство представлява ли доход от трудово правоотношение и/или може ли да се приравни на такъв? Налице ли е вреда за работника и/или служителя в смисъла на чл.225 от КТ при незаконно уволнение ако е получавал обезщетение на друго правно основание, различно от основанията по КТ? Правно релевантен ли е фактът на получаване на обезщетение за майчинство с искането за получаване на обезщетение по чл.225, ал.1 КТ? Какво друго правоотношение може да изключи отговорността на работодателя да плати обезщетение по чл.225, ал.1 от КТ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и девети септември през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕМИЛ ТОМОВ

ЧЛЕНОВЕ:

БОЯН ЦОНЕВ, ДИМИТЪР ДРАГНЕВ

при участието на секретаря Росица Иванова, като разгледа, докладваното от съдия Б. Цонев, гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Касационното производство е образувано по жалба на ищцата М. Б. Б. и по жалба на ответника [фирма] (с предишно наименование [фирма]) срещу решение от 26.06.2015 г., постановено по въззивно гр. дело №******г. на Софийския градски съд (СГС).

С определение №******г. касационното обжалване по делото е допуснато само по жалбата на ищцата – подадена срещу тази част на въззивното решение, с която, при постановена частична отмяна на решение №******г. по гр. дело №******г. на Софийския районен съд, е отхвърлен искът с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 3 КТ, във вр. с чл. 225, ал. 1 КТ за заплащане на сумата 40 500 лв. – обезщетение за оставане без работа поради незаконно уволнение за периода 17.10.2011 г. – 14.04.2012 г., заедно със законната лихва, считано от 16.12.2011 г. до окончателното изплащане.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация