Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Гълъбина Генчева


Анотация

Въпрос

Възможно ли е с договорено от страните отлагателно условие да се промени моментът, в който учреденото право на строеж се трансформира в право на собственост върху изградения обект ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в открито заседание на двадесет и девети септември две хиляди и шестнадесета година, в състав:

Председател:

ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА

Членове:

МАРГАРИТА СОКОЛОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

при секретаря Емилия Петрова, като разгледа докладваното от съдия Г. гр. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК. Образувано е по касационна жалба на Д. П. Г. срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Пловдивския окръжен съд.

Жалбоподателят поддържа, че въззивният съд неправилно е определил релевантния момент, в който учреденото в негова полза право на строеж се е трансформирало в право на собственост върху спорния имот. Оттук неправилно бил отхвърлен предявеният от него ревандикационен иск.

Ответниците в производството Г. К. К. и Л. С. К. оспорват жалбата. Считат, че законодателят не може да ограничи правото на свобода на договарянето, включително възможността да се уговори друг момент за трансформиране на правото на строеж в право на собственост върху имота, различен от завършване на сградата в груб вид. Позовават се на изявление на процесуалния представител на насрещната страна, направено в съдебно заседание на 22.10.2014г.; на симулативен процес между ищеца

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация