Решение №****/**.**. по дело №****/2016

докладвано от съдия Владимир Йорданов


Анотация

Въпрос

Хипотезата на чл. 22, ал. 3 СК 1985 /отм./ касае висяща недействителност на разпореждането с правото на собственост, като за разлика от недействителността по чл. 26 ЗЗД поражда действие, доколкото не бъде оспорена. така нареченото саниране на разпоредителната сделка може да се извърши според закона при липса на оспорване ов 6-месечен срок от узнаването., но то важи и в хипотезите при смърт на съпруга, който има право да оспори, тъй като се касае до лично ненаследимо право.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и осми септември две хиляди и шестнадесета година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Бранислава Павлова

ЧЛЕНОВЕ:

Теодора Гроздева, Владимир Йорданов

при участието на секретаря Даниела Никова,

разгледа докладваното от съдия Йорданов

гр. дело N 1613/2016 г.:

и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 303, ал. 1, т. 1 ГПК и чл. 303, ал. 1, т. 2 ГПК.

Образувано е по молба на П. Д. К. с вх. №******г. за отмяна на влязлото в сила решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийския градски съд, г. о., IV-г състав, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийския районен съд, г. о., 33 с-в. с които e отхвърлен, като неоснователен, искът на молителя П. Д. К. срещу Д. Х. К., с правно основание чл. 26 ЗЗД, за обявяване на нищожност на сделка по продажба на идеални части от недвижим имот, съставена във форма на нотариален акт от 2001 г., поради липса на представителна власт у ответника, и е оставен без разглеждане, като процесуално недопустим, искът на молителя за прогласяване на нищожност

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 303 ал. 1 т. 1 ГПК, чл. 303 ал. 1 т. 2 ГПК

Навигация