Решение №****/**.**.2017 по дело №****/2016

докладвано от съдия Владимир Йорданов


Анотация

Въпрос

На коя дата следва да се счита предявена исковата молба, когато с нея се прекъсва придобивната давност в хипотезата на чл. 84 ЗС вр. чл. 116, б. б ЗЗД – датата на подаването и по пощата, отразена в пощенското клеймо върху пощенския плик или датата на отразения върху исковата молба входящ номер?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и осми септември две хиляди и шестнадесета година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Бранислава Павлова

ЧЛЕНОВЕ:

Теодора Гроздева, Владимир Йорданов

при участието на секретаря Даниела Никова, разгледа докладваното от съдия Йорданов гр. дело N 1424//2016 г.:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Д. К. В. срещу въззивно решение от 28.10.2015 г. по гр. д. №******г. по описа на Пловдивския окръжен съд, г. о., 9 с-в., с което е отменено първоинстанционно решение, с което е уважен иск по чл. 30 ЗН за намаляване на саморъчно завещание на К. Д. В. от 12.08.2005 г. и за възстановяване на запазената част на жалбоподателя Д. В. в размер на 1/8 ид. ч. от процесния имот – апартамент, индивидуализиран в решението и за допускане на апартамента до делба между В. М. В. и Д. В. при делбени части 7/8 и 1/8 ид. ч.. и вместо това е постановено друго, с което искът за делба е отхвърлен.

Касационно обжалване е допуснато на основание по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по процесуалноправния въпрос: на коя дата следва да се счита предявена исковата

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Дали се смята за пропуснат определеният от съда срок за отстраняване на нередовност на искова молба, ако молбата, с която се отстранява нередовността, е подадена по поща в последния ден на изтичане на срока?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация