Анотация

Въпрос

Отговаря ли държавата за вреди от незаконосъобразни действия на П. в периода от образуването на досъдебно производство до повдигането на обвинение на ищеца ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, състав на Четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на шестнадесети май две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

БОЙКА СТОИЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:

МИМИ ФУРНАДЖИЕВА, ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

при участието на секретаря Цветанка Найденова, изслуша докладваното от съдия Б. Стоилова гр. дело №******г. и приема следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. ВКС допусна касационно обжалване на решението на Великотърновския апелативен съд от 19.VІ.2015г. по гр. д. №******г. по касационната жалба на П. П. П. от [населено място] по въпроса „отговаря ли държавата за вреди от незаконосъобразни действия на П. в периода от образуването на досъдебно производство до повдигането на обвинение на ищеца в хипотезата по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК.

Касаторът е заел становище, че по така поставения въпрос отговорът следва да е положителен.

Според П. на РБ вредоносни последици за ищеца настъпват от момента на привличането му като обвиняем, поради което държавата не следва да отговаря за вреди в периода от образуването на досъдебно производство до този момент.

По поставения въпрос ВКС на РБ счита следното:

Отговорността на държавата по ЗОДОВ е проявление на забраната

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация