Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Теодора Гроздева


Анотация

Въпрос

Относно задължението на въззивния съд да остави исковата молба без движение, когато констатира противоречие между нейната обстоятелствена част и петитум и относно допустимостта на иска за нищожност на договор за доброволна делба на основание чл. 75, ал. 2 ЗН отделно от иска за делба.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо отделение на Гражданска колегия в открито съдебно заседание на двадесет и осми септември две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

при участието на секретаря Даниела Никова, като изслуша докладваното от съдия Т. Гроздева гр. д.№******г., приема следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК и сл. .

Образувано е по касационна жалба на Й. А. Н. против решение №******г. по гр. д.№******г. на Софийския окръжен съд, гражданско отделение, с което е обезсилено решение №******г. по гр. д.№******г. на Районен съд-Елин Пелин за отхвърляне на предявените от Й. А. Н. срещу [фирма], К. С. Н., С. И. Н., Е. К. Н. и [фирма] искове с правно основание чл. 26 ЗЗД във връзка с чл. 75, ал. 2 ЗН за прогласяване нищожност на спогодба за делба по протокол за съдебна делба от 04.12.1981 г. по гр. д.№498 от 1981 г. на РС- Елин Пелин и с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК за установяване по отношение на ответниците, че Й. А. Н. е съсобственик при равни дялове с ответниците С.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация