Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Росица Божилова


Анотация

Въпрос

Констатирано нарушение на конкретна правна норма / на ЗДвП / достатъчно ли е да обуслови наличието на съпричиняване, без установяване причинна връзка между конкретното поведение на пострадалия, съставляващо нарушението й, и настъпването на вредата?
За приложението на критерия за справедливост, въведен с чл. 52 ЗЗД.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо търговско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и шести септември, през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

РОСИЦА БОЖИЛОВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

при секретаря Наталия Такева и като разгледа докладваното от съдия Божилова т. д. №******год., за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на И. В. К. против решение №******год. по гр. д.№******год. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение от 08.05.2014 год. по гр. д.№******год. на Софийски градски съд, в отхвърлителната му част, с която предявеният от касаторката против [фирма] иск, с правно основание чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./, е отхвърлен за разликата между присъдените 30 000 лева и до претендираните 120 000 лева – обезщетение за претърпени неимуществени вреди от смъртта на родител, в причинна връзка с ПТП от 08.09.2006 год., причинено по вина на собственика на застрахован при ответното дружество по задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите лек автомобил. Касаторът оспорва правилността на въззивното решение, като постановено в противоречие с чл. 51, ал. 1 ЗЗД – относно

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Относно предпоставките за приложението на разпоредбата на чл. 51, ал. 2 ЗЗД във връзка с доказването на приноса за увреждането от страна на пострадалия, изследването и оценката на поведението на всеки един от участниците в движение по пътищата при настъпилото ПТП /деликтното поведение на водача и на пострадалия/.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация