Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Боян Цонев


Анотация

Въпрос

Oтносно критериите, по които се определя броят на деликтите, респ. – кога е налице едно, и кога – повече увреждащи деяния, извършени от делинквента, и кога е допустимо съдът да разгледа две отделни дела между същите страни, ако увреденият ищец е предявил претенциите си за обезщетяване на неимуществени вреди с две отделни искови молби.
Oтносно критериите и обстоятелствата, въз основа на които съдът следва да извърши преценката си при определянето на справедлив размер на обезщетението за неимуществени вреди от непозволено увреждане.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на дванадесети май през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СВЕТЛА ЦАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

АЛБЕНА БОНЕВА, БОЯН ЦОНЕВ

при участието на секретаря Ванюша Стоилова, като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ищеца по делото Б. М. Б. и по касационна жалба на ответника В. Н. С. срещу решение №******г., постановено по въззивно гр. дело №******г. (към което е присъединено за общо разглеждане въззивно гр. дело №******г.) на Софийския апелативен съд (САС). С обжалваното въззивно решение, при постановени частична отмяна и частично потвърждаване на решение №******г. по гр. дело №8353/2013 г. и на решение №305/15.01.2015 г. по гр. дело №8394/2013 г. на Софийския градски съд (СГС), като краен резултат е постановено следното: Осъден е ответникът да заплати на ищеца, на основание чл. 45 ЗЗД, сумата 50 000 лв., ведно със законната лихва върху нея, считано от 07.06.2013 г. до окончателното изплащане на сумата, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от изявленията на ответника, направени в интервю от 07.06.2013 г.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022
    Допустимо ли е изменение на предявен иск без надлежно искане на ищеца за това? (По искове между физически лица за заплащане на обезщетения за неимуществени вреди, произтичащи от различни обидни и клеветнически думи и изрази, съдържащи се в публикация – коментар в профила на ответника, регистриран във Фейсбук)
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация