Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Емил Марков


Анотация

Въпрос

Относно съдържанието на понятието „застраховащ” – за разлика от легалната дефиниция в пар. 1, т. 4 ДР КЗ (отм.) на понятието „застрахован”, а също и заради неяснотата в текстовете на чл. 201, ал. 2 и ал. 3 от този кодекс относно формата и съдържанието на предварителното и съответно – на последващото одобрение, за да е годно то да валидира договор с предмет застраховане на чуждо имущество за сметка на застраховащото лице в процесния случай, когато застрахователната премия е платена от него, но към датата на сключване на застрахователния договор /22.ХІІ.2009 г./ то не се е легитимирало пред застрахователя [фирма] с пълномощни от отделните собственици на увреденото впоследствие имущество.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в откритото заседание на деветнадесети септември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Дария Проданова

ЧЛЕНОВЕ:

Емил Марков, Ирина Петрова

при секретаря ЕЛЕОНОРА СТОЯНОВА и с участието на прокурора, като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. №******г., за да се произнесе взе предвид:

С определение №******г., постановено по настоящето дело касационният контрол по отношение атакуваното решение №******г. по т. д. №******г. е бил допуснат в хипотезата по т. 3 на чл. 280, ал. 1 ГПК: при констатираната непълнота в закона относно съдържанието на понятието „застраховащ” - за разлика от легалната дефиниция в пар. 1, т. 4 ДР КЗ /отм./ на понятието „застрахован”, а също и заради неяснотата в текстовете на чл. 201, ал. 2 и ал. 3 от този кодекс относно формата и съдържанието на предварителното и съответно – на последващото одобрение, за да е годно то да валидира договор с предмет застраховане на чуждо имущество за сметка на застраховащото лице в процесния случай, когато застрахователната премия е платена от него, но към датата на сключване на застрахователния

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация