Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Бонка Дечева


Анотация

Въпрос

Искът по чл. 53, ал. 2 ЗКИР /първоначална редакция/, сега по чл. 54, ал. 2 ЗКИР не е обуславящ по отношение на установителен или осъдителен иск за собственост. В установителната част тези искове са идентични, а правото на собственост по иска по чл. 54, ал. 2 ЗКИР се установява към настоящия момент, тъй като само така може да се изпълни изискването на чл. 51 ЗКИР кадастралната карта да отразява актуално правото на собственост. Ако по предявен иск за непълнота, или грешка в кадастралната карта се установи, че тя е отстранена по административен ред, но страните продължават да спорят относно правото на собственост, съдът следва да се произнесе относно принадлежността на правото на собственост на спорната площ, като посочи и че тя е правилно заснета в кадастралната карта. Искът по чл. 54, ал. 2 ЗКИР е установителен иск за собственост и цели разрешаване спора за принадлежността и пространствените предели на правото на собственост с оглед правилното му отразяване в кадастралната карта.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в съдебно заседание на 14 юни две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЖАНИН СИЛДАРЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ДИЯНА ЦЕНЕВА, БОНКА ДЕЧЕВА

при участието на секретаря Даниела Никова

и в присъствието на прокурора

изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

гр. дело 1253/2016 година

Производството е по чл. 290 ГПК

С определение №******г.. по касационна жалба на А. В. Б. и А. Г. И. е допуснато касационно обжалване на въззивно решение №******г. по гр. д.№******г. на Варненски окръжен съд, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д.№******г. на Районен съд-Варна. С последното е отхвърлен като неоснователен и недоказан, предявеният от касаторите иск по чл. 53, ал. 2 ЗКИР /първоначална редакция/, сега чл. 54, ал. 2 ЗКИР да се признае за установено по отношение на ответниците Д. Г. З. и Л. М. З., че кадастралната основа за имоти с №3037, 3038, 3039 и 3040, одобрена със заповед №485/23.11.2005г. на кмета на р. „П.” [населено място] е допусната грешка при отразяване дължините на западните граници на имот 3039 и 3940, както на местоположението на общата им имотна граница, при което реална част с

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 281 т. 2 ГПК

Навигация