Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Жанин Силдарева


Анотация

Въпрос

За правомощията на въззивния съд, когато констатира, че в делото участва ненадлежна страна и задължен ли е съдът служебно да конституира частния правоприемник – заветник на ищеца по предявен иск за собственост на основание чл. 230, ал. 1 ГПК във вр. с чл. 227 ГПК или трябва да конституира универсалният правоприемник по закон или по общо завещателно разпореждане, като частния правоприемник може да встъпи в делото като трето лице-помагач по реда на чл. 226 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, първо отделение в съдебно заседание на 14 юни две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЖАНИН СИЛДАРЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ДИАНА ЦЕНЕВА, БОНКА ДЕЧЕВА

при секретар Даниела Никова изслуша докладваното от председателя Ж. Силдарева гражданско дело N 967/2016 год.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба подадена С. К. Й. от [населено място] за отмяна на решение №******г. по гр. д. №******г. състав на СГС, ІV-В отд., с което е обезсилено решение от 30.03.2007 г. по гр. д. №******г. на СГС, І-г. о., 40-ти състав и делото е върнато за конституиране на основание чл. 120 ГПК /отм./ на Столична община, встъпила в процесуалното правоотношение на починалата А. К. Ч. и за разглеждане на делото с нейно участие. С определение №******г., постановено на основание чл. 288 ГПК, е допусната касационна проверка на въззивното решение по въпросите за правомощията на въззивния съд, когато констатира, че в делото участва ненадлежна страна и задължен ли е съдът служебно да конституира частния правоприемник - заветник на ищеца по предявен иск за собственост на основание чл. 230, ал. 1 във вр. с чл.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    За проверка на извода на въззивния съд, че обективните предели на СПН на положителното съдебно решение по първия частичен иск не обхващат общия размер на справедливото обезщетение, а съдът по втория частичен иск може да определи и друг общ размер, преценявайки данните по делото.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация