Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Иво Димитров


Анотация

Въпрос

Следва ли възрастта на загиналия да има решаващо значение при определяне на обезщетението за неимуществени вреди и може ли необходимостта от грижи за пострадалия, сама по себе си да води до намаляване на размера на същото обезщетение?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо търговско отделение, в публично съдебно заседание на деветнадесети октомври през две хиляди и петнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

РОСИЦА БОЖИЛОВА, ИВО Д.

при участието на секретаря НАТАЛИЯ ТАКЕВА, като разгледа докладваното от съдията Д. т. д. №******година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по подадена касационна жалба срещу въззивно решение №******гр. д. №******г. в частта му, с която след частична отмяна на първоинстанционно решение на Софийски градски съд в осъдителната му част за сумите от по 45000 лв., представляващи разликата над 15000 лв. до уважените от първоинстанционния съд размери от по 60000 лв., са отхвърлени в тези им части предявените от Е. К. Т.-Г. и Л. К. М. против ЗК [фирма], искове с правно основание чл. 226, ал. 1 КЗ за заплащане на обезщетения за неимуществени вреди – болки и страдания, причинени на ищците от смъртта на баща им К. М. Т., починал на 27.11.2009 г., вследствие ПТП, настъпило на 04.11.2009 г., ведно със законните последици по отношение на лихвите и разноските.

В касационната жалба са изложени оплаквания за

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация