Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Геника Михайлова


Анотация

Въпрос

Какви са правомощията на въззивната инстанция при оплакване в жалбата, че първоинстанционното решение отрича надлежната легитимация на жалбоподателя по предявения иск, а му е признава право на допълнително встъпване (чл. 174 ГПК (отм), сега чл. 218 ГПК), въпреки че такова право не е упражнено? Допустимо ли е въззивното решение, постановено по иск срещу юридическо лице, представлявано по делото от ищеца, който е единственият органен преставител на ответника?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Първо отделение в откритото съдебно заседание на девети юни две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

Светлана Калинова

Членове:

Геника Михайлова, Гергана Никова

разгледа докладваното от съдия Михайлова гр. д. №******г.

Производството е по чл. 290 - 293 ГПК.

Допуснато е касационното обжалване на решение №******г. по гр. д. №******г. на Смолянски окръжен съд, с което:

· решение №******г. по гр. д. №******г. на Смолянски районен съд е обезсилено в частта, с която [фирма] е конституиран като трето лице-помагач на ответника [фирма] при условията на чл. 174 ГПК /отм./ и са оставени без разглеждане въззивната и частната жалби на [фирма] срещу първоинстанционното решение, а

· решение №473/13.10.2014 г. по гр. д. №599/2014 г. на Смолянски районен съд е потвърдено в частта, с която са отхвърлени главните искове по чл. 108 ЗС в осъдителните части.

С определение №78/15.02.2016 г. по настоящото дело обжалването е допуснато при основанията в чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по процесуалноправните въпроси: 1) Какви са правомощията на въззивната инстанция при оплакване в жалбата, че първоинстанционното решение отрича надлежната легитимация на жалбоподателя по предявения иск,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация