Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Ценка Георгиева


Анотация

Въпрос

Тълкуване по чл. 251 ГПК се налага, когато решението е двусмислено, неясно и поражда съмнения при неговото правилно приложение, както и че е недопустимо по пътя на тълкуването да се иска постановяване на нещо различно. На тълкуване подлежи решението, когато съдържащи се в диспозитива на тълкувания съдебен акт пороци водят до невъзможност да се изведе действителната воля на съда.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на пети май две хиляди и шестнадесета година в състав:

Прецедател:

Ценка Георгиева

Членове:

Илияна Папазова, Майя Русева

Като изслуша докладваното от съдията Ц. Г. гр. д. №******г., за да се произнесе взе пред вид следното:

Производството е по чл. 251 ГПК.

С молба вх. №******г. молителката М. Г. В. чрез пълномощника си адв. В. У. моли ВКС да тълкува постановеното по настоящото гр. д. №******г. решение №******г. относно това: задължителен другар ли е М. Г. В. по иск по чл. 109 ЗС и следва ли да бъде конституирана като ответник в процеса; изпълнението на атакуваното решение ще има ли отрицателни последици за имота на молителката; неделимо ли е спорното правоотношение когато е разпоредено въздействие върху правната сфера на молителката; допусната ли е грешка като е прието, че този иск защитава собственост на Б., а не унищожава собственост на М. В.; каква е причината да се приеме, че ответникът по иска Х. В. е ползвател на имота; как се тълкува твърдението, че дори да е владелец, то защитата на М. В. не е по реда на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация