Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Бонка Йонкова


Анотация

Въпрос

Относно задължението на въззивния съд за обсъди възражението на ответника по предявен по реда на чл. 422, ал. 1 ГПК вр. с чл. 415 ГПК установителен иск за нищожност на договора за заем, от който произтича установяваното с иска парично вземане.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в публично заседание на двадесет и осми септември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ:

БОНКА ЙОНКОВА, ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

при секретаря Александра Ковачева изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. №******година

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Т. П. Т. от [населено място] срещу въззивно решение №******г., постановено по в. гр. д. №******г. на Окръжен съд - Стара Загора. С посоченото решение е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. на Районен съд - Раднево, с което по реда на чл. 422, ал. 1 ГПК вр. с чл. 415 ГПК е признато за установено съществуването на вземане на П. И. П. към Т. П. Т. за сумите 12 000 лв. - предоставен заем, и 6 212.43 лв. - лихва за забава за периода 06.02.2009 г. - 14.12.2013 г., за които е издадена заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК в производството по ч. гр. д. №759/2013 г. на Районен съд - Раднево, ведно със законната лихва върху главницата от подаване на заявлението за издаване на заповед

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация