Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Дария Проданова


Анотация

Въпрос

Може ли ответникът по иск с правно основание чл. 55, ал. 1, предл. 3 ЗЗД за връщане на авансово изплатената част от цената по частично неизпълнен и развален договор за изработка (СМР) да бъде освободен от отговорност поради вината на кредитора за неизпълнението на договора?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, І т. о. в публичното заседание на деветнадесети септември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

Дария Проданова

Членове:

Емил Марков, Ирина Петрова

като изслуша докладваното от съдията Проданова т. д. №******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК. Образувано е по касационната жалба на Д. Д. срещу Решение №******год. по гр. д.№******год. на Пловдивски окръжен съд.

Въззивното производство е било образувано по жалбата от [фирма], [населено място] срещу Решение от 22.07.2014 год. по гр. д.№******год. на Пловдивски районен съд. С него първоинстанционният съд е уважил предявения от Д. Д. срещу [фирма] иск с правно основание чл. 55, ал. 1, предл. трето ЗЗД в размер на 12301 лв. - получено на отпаднало основание авансово плащане по развален договор от 06.07.2009 год. за извършване на строително-монтажни работи, ведно със законна лихва, считано от датата на подаване на исковата молба - 30.11.2012 год. и до окончателното и плащане. Уважен е до размера на 3732.90 лв. акцесорният иск с правно основание чл. 86, ал. 1

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация