Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Камелия Ефремова


Анотация

Въпрос

Има ли право застрахователят по имуществена застраховка да откаже изплащане на застрахователно обезщетение, като се позове на факт, чието съществуване е знаел към момента на сключване и влизане в сила на застрахователния договор? Възможно ли е влезлият в сила и действащ застрахователен договор, по който е заплатена дължимата застрахователна премия, да не осигурява застрахователно покритие за поетия застрахователен риск?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в съдебно заседание на двадесет и осми септември две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ:

БОНКА ЙОНКОВА, ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

при секретаря Александра Ковачева изслуша докладваното от съдия Камелия Ефремова т. д. №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Б. А. Г. от [населено място] срещу решение №******г. по в. т. д. №******г. на Варненски окръжен, с което е потвърдено постановеното Варненски районен съд решение №******г. по гр. д. №******г. С първоинстанционния акт са отхвърлени предявените от касатора срещу [фирма], [населено място] обективно съединени искове: иск с правно основание чл. 208 КЗ /отм./ за сумата 17 550 лв. – застрахователно обезщетение по застраховка „Каско“, обективирана в застрахователна полица №0306А019836, за кражба на лек автомобил марка „Тойота РАВ 4“, ДК [рег. номер на МПС] и иск с правно основание чл. 86, ал. 1 ЗЗД за сумата 1 064.14 лв. – обезщетение за забава върху първата сума за периода от 16.02.2012 г. до датата на исковата молба – 18.09.2012

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация