Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Светлана Калинова


Анотация

Въпрос

Съдът е длъжен да даде защита на субективното право само в онези рамки и по онзи начин, който е поискан от ищеца, като диспозитивното начало в процеса изисква от съда да не излиза извън рамките на търсената защита, т.е. да не постановява решение свръх петитум, и доколкото ответникът изгражда защитата си с оглед заявените в исковата молба обстоятелства и факти, съдът не би могъл по своя преценка да ги променя, като в противен случай би се стигнало до самосезиране и възможност да се предизвика правна промяна в правната сфера на различни правни субекти по почин на съда, което е недопустимо и противоречи на правната същност на иска като процесуално правомощие от категорията на публичните субективни права, както и на диспозитивното начало на гражданския процес. Когато съдът е излязъл извън спорния предмет, като е присъдил нещо различно в сравнение с исканото от ищеца, респективно когато съдът в нарушение на принципа на диспозитивното начало се е произнесъл по предмет, за който не е бил сезиран, тогава решението му е недопустимо като произнесено по непредявен иск.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в съдебно заседание на девети юни през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Светлана Калинова

ЧЛЕНОВЕ:

Геника Михайлова, Гергана Никова

при участието на секретаря Даниела Цветкова

и в присъствието на прокурора

като изслуша докладваното от съдия Светлана Калинова

гражданско дело №******година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290-293 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Б. И. Д. от [населено място] срещу въззивното решение на Кюстендилския окръжен съд, постановено на 03.11.2015г. по в. гр. д.№******г., с което постановеното от първоинстанционния съд решение е отменено и вместо това е признато за установено по отношение на Б. И. Д., че на К. А. Х. принадлежи правото на собственост по отношение на находящия се в [населено място] баня имот №******гулационния план на [населено място] баня според КК, одобрена със заповед №******г., както и по отношение на УПИ 65365.601.109с площ от 1172кв. м., стар идентификатор XIIIа-2839в кв.61 по регулационния план на [населено място] баня и Б. И. Д. е осъден да предаде на К. А. Х. владението по отношение на двата имота.

С определение №******г., постановено по настоящето дело,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 281 т. 2 ГПК

Навигация