Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Тотка Калчева


Анотация

Въпрос

Относно момента на настъпване на предсрочната изискуемост по договор за кредит и отговорността на поръчителя съгласно разпоредбата на чл. 147, ал. 1 ЗЗД.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, І отделение, в публично заседание на деветнадесети септември през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ:

Вероника Николова, Кристияна Генковска

при секретаря Петя Кръстева, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Р. (България)” ЕАД, [населено място] срещу решение №******г., постановено по т. д.№******г. от Добричкия окръжен съд, с което е отменено решение №******г. по гр. д.№******г. на Добричкия районен съд и са отхвърлени предявените от касатора против П. Г. Г., [населено място] искове за сумата от 12338.02 лв. – главница по договор за кредит от 07.08.09г., ведно със законната лихва от 19.02.14г.; за сумата от 1544.66 лв. – изискуема редовна лихва за периода от 15.11.12г. до 27.10.13г. и за сумата от 1100.66 лв. – наказателна лихва за периода от 15.12.12г. до 19.02.14г.

Касаторът поддържа, че въззивното решение е неправилно с оглед на формирания извод от решаващия състав за погасяване на отговорността на поръчителя по договора

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация