Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Тотка Калчева


Анотация

Въпрос

По какъв начин следва да е удостоверено връчването на длъжника на документ, съдържащ волеизявлението на банката, че счита кредита за предсрочно изискуем, за да се приеме, че това волеизявление е достигнало до длъжника и е настъпила предсрочна изискуемост на кредита?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, І отделение, в публично заседание на деветнадесети септември през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ:

Вероника Николова, Кристияна Генковска

при секретаря Петя Кръстева, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на [фирма], [населено място] срещу решение №******г., постановено по гр. д.№******г. от Софийския апелативен съд, с което е потвърдено решение №******г. по т. д.№******г. на Пернишкия окръжен съд за признаване за установено по иска на [фирма], [населено място], че касаторът дължи сумите по заповед за незабавно изпълнение, издадена по ч. гр. д.№6431/2011 г. от Пернишкия районен съд в размер на 159031.34 евро главница, 42557.72 евро договорна лихва, 1986.59 евро такси и 590.47 евро застраховки по договор за банков кредит от 24.07.08г., изменен с анекс от 21.05.09г., и разноските в заповедното производство.

Касаторът поддържа, че решението е неправилно, като постановено в противоречие със закона и задължителната практика на ВКС, предвид на обстоятелството, че уведомяването на длъжника

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2017
    1. Следва ли съдът, разглеждащ установителен иск срещу поръчител, служебно да въведе в предмета на спора въпросът за надлежното връчване на кредитополучателя на волеизявлението на банката за обявяване на кредита за предсрочно изискуем, при липсата на изрично оспорване от страна на ответника-поръчител по същия въпрос и при влязла в сила…
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация