Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Геника Михайлова


Анотация

Въпрос

При действие на законова презумпция за съвместен принос каква е доказателствената тежест и как се провежда доказването, когато искът за установяване на правото на собственост върху имот поради преобразуване на лично имущество е обоснован с твърденията, че при покупката на имота са вложени пари от продажба на лично имущество на съпруга, а по делото се установи, че сумите от продажбата на личното имущество са постъпили по паричен влог, открит по време на брака и бракът е заварен по смисъла на § 4 от ПЗР на СК от 2009 г? Следва ли съдът да отхвърли доказателственото искане, само защото страната, която го е направила, не носи тежестта да установи сочения факт (чл. 154 ГПК и чл. 159 ГПК)?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Първо отделение в откритото заседание на деветнадесети май две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

Бранислава Павлова

Членове:

Светлана Калинова, Геника Михайлова

при секретаря Даниела Цветкова разгледа докладваното от съдия Михайлова гр. д. №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК - чл. 293 ГПК.

До касационно обжалване е допуснато решение №******г. по гр. д. №******г, с което Варненски апелативен съд, потвърждавайки решение №******г. по гр. д. №******г. на Варненски окръжен съд, признава за установено по отношение на Н. М. Д., че Н. К. К. на основание чл. 23 СК е собственик на 1 642 897 200/1 682 013 800 идеални части от един апартамент в [населено място], като отхвърля иска на Н. К. К. за разликата до 1 682 013 800/1 682 013 800 идеални части от правото на собственост.

Касационното обжалване е допуснато с определение №137/ 02.03.2016 г. по настоящото дело за проверка на неговата правилност при основанията на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК (общо и допълнително) по процесуалноправните въпроси:

1. При действие на законова презумпция за съвместен принос каква е доказателствената тежест

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация