Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

докладвано от съдия Геновева Николаева


Анотация

Въпрос

Кога е налице груба небрежност от страна на работника или служителя при трудова злополука като основание за намаляване на обезщетението за вреди по смисъла на чл. 201, ал. 2 КТ и какви са разграничителните ѝ критерии спрямо обикновената небрежност? (По иск срещу „Велпа Трейд” ЕООД за заплащане на сумата 20 000 лв., съставляваща обезщетение за неимуществени вреди от трудова злополука)

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в открито заседание на девети юни, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

Председател:

ЕМИЛ ТОМОВ

Членове:

ДРАГОМИР ДРАГНЕВ, ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

при секретаря Росица Иванова, като разгледа докладваното от съдия Николаева гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ответника „Велпа Трейд ЕООД срещу решение №******г. по в. гр. дело №******г. на Великотърновски окръжен съд (ВтОС), в частта му, с която касаторът - ответник е осъден да заплати на ищеца А. Д. А. сумата 20 000 лв., съставляваща обезщетение за неимуществени вреди от трудова злополука, настъпила на 30.08.2018г., на основание чл. 200, ал. 1 КТ, ведно със законната лихва от датата на трудовата злополука до окончателното изплащане.

Касаторът поддържа, че обжалваното въззивно решение е неправилно като постановено в нарушение на материалния закон, при съществено нарушение на съдопроизводствените правила и при необоснованост. Твърди, че изводът на съда за липса на съпричиняване от страна на пострадалия работник под формата на груба небрежност, не е подкрепен от събраните по делото писмени доказателства, от които се установява надлежно проведен начален

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация