Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Борислав Белазелков


Анотация

Въпрос

За начина на доказване на качеството наследник при конституирането на правоприемник на починала страна в хода на процеса; ползват ли се мотивите на решението със сила на пресъдено нещо и подлежат ли на самостоятелно обжалване решаващите мотиви на съда във връзка с правомощията на въззивния съд да проверява правилността на обжалваното решение; както и за правното значение на признанието на иска от ответника и има ли то обвързваща сила.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение в публично заседание на двадесети април две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Борислав Белазелков

ЧЛЕНОВЕ:

Марио Първанов, Борис Илиев

при участието на секретаря Р. Пенкова като разгледа докладваното от съдията Б. Белазелков гр. д. №******година, за да се произнесе, взе пред вид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Допуснато е касационното обжалване на решение №******гр. д. №******градски съд по гр. д. №******говор за окончателен. Обжалването е допуснато поради значението на процесуалноправните въпроси за начина на доказване на качеството наследник при конституирането на правоприемник на починала страна в хода на процеса; ползват ли се мотивите на решението със сила на пресъдено нещо и подлежат ли на самостоятелно обжалване решаващите мотиви на съда във връзка с правомощията на въззивния съд да проверява правилността на обжалваното решение; както и за правното значение на признанието на иска от ответника и има ли то обвързваща сила.

По първия поставен въпрос Върховният касационен съд намира, че при конституирането на правоприемник на починала страна в хода на процеса качеството наследник се доказва чрез представянето на акт, удостоверяващ кои са наследниците според приложимото право, а ако е приложимо правото на Европейския

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация