Решение №****/**.**. по дело №****/2015

докладвано от съдия Емилия Василева


Анотация

Въпрос

Следва ли в производството по пряк иск с правно основание по чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ обемът на отговорността на застрахователя да се ограничава до размера на присъденото обезщетение по уважен иск по чл. 45 ЗЗД срещу делинквента?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в открито съдебно заседание на двадесет и седми септември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РОСИЦА КОВАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА, АННА БАЕВА

при участието на секретаря София Симеонова, като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева т. дело №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ответника [фирма], [населено място] чрез процесуален представител юрисконсулт С. П. срещу решение №******г. по в. гр. дело №******г. на Софийски градски съд, IV-Д въззивен състав в частта, с която след частична отмяна на решение №******г. по гр. дело №******г. на СРС, 48 състав ответникът ЗК [фирма] е осъден да заплати на ищеца П. Л. П. от [населено място] сумата над 6 000 лв. до пълния предявен размер от 12 000 лв., ведно със законната лихва върху нея от подаването на исковата молба 30.01.2012г. до окончателното изплащане на сумата, представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от Н. Н. на 27.11.2010 г. при управление на МПС „Д. Т.”, peг. [рег. номер на МПС] , застрахован при ответника по застраховка „Гражданска отговорност”, сумата над 322,50 лв. до размер от 636

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК

Навигация