Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Теодора Гроздева


Анотация

Въпрос

Недопустимо ли е съгласно чл.299 ГПК решение по искове с правно основание чл.124, ал.1 ГПК и чл.109 ЗС, когато е налице влязло в сила решение за делба на имоти, част от които са различни от имотите, претендирани с иска по чл.124, ал.1 ГПК?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо отделение на Гражданска колегия в открито съдебно заседание на осемнадесети май две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

при участието на секретаря Анета Иванова, като изслуша докладваното от съдия Т. Гроздева гр. д.№******г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК и сл..

Образувано е по касационна жалба на ТПК „Септември“- [населено място] срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Софийския апелативен съд, Гражданска колегия, VII състав, с което е обезсилено като недопустимо решение от 24.01.2013 г. по гр. д.№******г. на Окръжен съд- Монтана и е прекратено производството по делото.

В касационната жалба се твърди, че обжалваното решение е недопустимо и неправилно- основания за касационно обжалване по чл. 281, ал. 1, т. 2 и т. 3 ГПК.

В писмен отговор от 29.10.2015 г. и в открито съдебно заседание особеният представител на ответниците Л. В. Г. и В. В. Р. оспорва жалбата.

В заявление от 12.04.2016 г. пълномощникът на ответниците Д. Г. Д. и Л. Г. Л. оспорва касационната жалба и моли решението на Софийския апелативен съд да бъде оставено в сила.

Останалите ответници

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2020
    Налице ли е сила на пресъдено нещо като процесуална пречка за допустимост на исковия процес при наличие на влязло в сила съдебно решение по спор между същите страни, но с различен предмет?
  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022
    Формираната сила на пресъдено нещо с влязло в сила решение по искове по чл. 23, ал. 1 СК и по чл. 29, ал. 3 СК относно имот, придобит в режим на СИО, съставлява ли процесуална пречка по смисъла на чл. 299, ал. 1 ГПК впоследствие ищецът да предяви иск по…
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация