Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Росица Ковачева


Анотация

Въпрос

При отмяна на индивидуален административен акт - Решение на ДКЕВР №Ц-33/14.09.2012 г. за определени временни цени за достъп - с влязло в законна сила решение на ВАС, следва ли същото да се зачете от гражданския съд; какво е действието във времето на решението на ВАС; има ли обратно действие и води ли до отпадане на последиците от административния акт; поражда ли задължение за връщане на платената цена за достъп на отпаднало основание?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в съдебно заседание на двадесет и седми септември две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РОСИЦА КОВАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА, АННА БАЕВА

при участието на секретаря София Симеонова и в присъствието на прокурора изслуша докладваното от съдията Росица Ковачева т. дело №******година

Производството е по чл. 290 ГПК, образувано по касационна жалба на [фирма] - [населено място] срещу Решение №******г. по т. д.№******г. на Варненски апелативен съд, с което е отменено Решение №******г. по т. д. №******г. на Варненски окръжен съд, с което е уважен искът по чл. 55, ал. 1 ЗЗД, предявен от [фирма] - [населено място] срещу [фирма] - [населено място] за 104 155.98 лв. - цена за достъп по издадени 6 бр. фактури за периода 11.10.2012 г. - 05.03.2013 г., подлежаща на връщане на отпаднало основание и искът по чл. 86, ал. 1 ЗЗД за 10 088.54 лв. - обезщетение за забавено плащане за периода 12.07.2013 г. - 24.06.2014 г. и е постановено друго, с което исковете са отхвърлени, с оплакване за неправилност.

Жалбоподателят подробно обосновава, че за да възникне задължение за плащане цена за

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация