Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Олга Керелска


Анотация

Въпрос

Необходимо ли е работодателят изрично да извести работника / служителя/ относно инициираното висящо дисциплинарно производство срещу него преди да поиска от последния обяснения по чл. 193, ал. 1 КТ? Когато обясненията на управителя на дружеството-работодател са събрани по реда на разпит на свидетел по чл. 171 ГПК, а не по реда за даване на обяснения от страна по чл. 176 ГПК , следва ли тези обяснения да се изключат от доказателствения материал по делото или могат да се кредитират като годно доказателствено средство като съдът извърши преценка за тях съгласно чл. 172 ГПК?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в открито заседание на тридесети май две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЖИВА ДЕКОВА, ОЛГА КЕРЕЛСКА

Като изслуша докладваното от съдия Керелска гр. дело №******г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на [фирма] , [населено място] срещу въззивно решение №******г. , постановено по в. гр. д. №******г. на Софийски окръжен съд.

С обжалваното решение след отмяна на първоинстанционното решение, постановено по гр. д. №******г. на Костинбродския районен съд, е постановено ново решение, с което е признато за незаконно и е отменено уволнението на О. Й. С. от [населено място], С.. Обл. , извършено със заповед №******г., същата е възстановена на заеманата преди уволнението длъжност – „отговорник спомагателни дейности” в [фирма], [населено място] и дружеството е осъдено да заплати на О. Й. С. сумата 5 045,04 лв. , представляваща обезщетение за оставането и без работа поради уволнението, за времето от 07.10.2014 г. до 07.04.2015, ведно със законната лихва върху сумата от предявяване на иска -27.11.2014 г. до окончателното й изплащане.

Позиции

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация