Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Росица Ковачева


Анотация

Въпрос

При отмяна от ВАС с влязло в законна сила решение на индивидуален административен акт - Решение на ДКЕВР №Ц-33/14.09. 2012 г. за определени временни цени за достъп - следва ли това да се зачете от гражданския съд; какво е действието във времето на постановеното от ВАС решение, има ли отмяната обратно действие и води ли до отпадане на последиците от административния акт; отпада ли с обратна сила основанието на задължението за плащане цена на достъп и поражда ли задължение за връщане на платена цена на отпаднало основание?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в съдебно заседание на двадесет и седми септември две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РОСИЦА КОВАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА, АННА БАЕВА

при участието на секретаря София Симеонова и в присъствието на прокурора изслуша докладваното от съдията Росица Ковачева т. дело №******година

Производството е по чл. 290 ГПК, образувано по касационна жалба на [фирма] - [населено място] срещу Решение №******г. по гр. д.№******г. на Варненски окръжен съд, с което е отменено Решение №******г. по гр. д. №******г. на Варненски районен съд, с което е уважен искът по чл. 55, ал. 1, предл. трето ЗЗД, предявен от [фирма] - [населено място] срещу [фирма] - [населено място] за 20 689.09 лв. - платена цена за достъп по описаните 17 бр. фактури, издадени за периода 27.02.2013 г. - 31.10.2013 г., на отпаднало основание, със законната лихва от датата на предявяване на иска и е постановено друго, с което искът е отхвърлен, с оплакване за неправилност.

Жалбоподателят поддържа, че въззивният съд, вместо да приеме, че с отмяната ВАС на Решение на ДЕКВР №Ц-33/14.09.2012 г., е заличено с обратна сила основанието, на което е

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация