Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Мария Иванова


Анотация

Въпрос

Kои са съществените обстоятелства, които съдът следва да отчете при определяне на размера на обезщетението, могат ли в случая вредите да се определят като обичайни психически и емоционални страдания и как се определя точния им паричен еквивалент / поставени в изложението на ищеца/ и за преценката на събраните по делото доказателства за конкретните обстоятелства на случая, с оглед определяне по справедливост на размера на обезщетението и присъждането му само за вредите, настъпили в пряка причинна връзка с незаконното обвинение /поставени в изложението на ответника по иска/?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, трето гр. отделение, в публичното заседание на 30.05.2016 г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЖИВА ДЕКОВА, ОЛГА КЕРЕЛСКА

при участието на секретаря Северина Толева,

като разгледа докладваното от съдия Иванова гр. д. №******г.,

за да се произнесе, намира следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

ВКС разглежда касационните жалби на С. С. и на Прокуратура на РБ срещу въззивното решение на Апелативен съд С. по гр. д. №******г., с което е уважен в размер на 25 000 лв. и отхвърлен за разликата до пълния предявен размер от 55 000 лв. искът на С. С. срещу Прокуратура на РБ по чл. 2, ал. 1, т. 3, предл. второ З. за обезщетяване на неимуществени вреди от незаконно обвинение в престъпление по чл. 282, ал. 1 НК. Обжалването на въззивното решение съответно в отхвърлителната за иска и в уважената му част е допуснато на осн. чл. 280, ал. 1, т. 1 и 2 ГПК по поставените и от двете страни въпроси за прилагане на принципа на справедливостта по чл. 52 ЗЗД при определяне на размера на обезщетението: кои са съществените обстоятелства, които съдът следва да

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК

Навигация