Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Любка Андонова


Анотация

Въпрос

Относно съдържанието на обстоятелствената част на исковата молба, с която се предявява иск за връщане на полученото без основание, който е разрешен в противоречие с решение № 29 от 28.3.2012 г на ВКС, по гр.дело № 1144/2010 г на Четвърто ГО, ГК постановено по реда на чл. 290 от ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на дванадесети април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА, ЛЮБКА АНДОНОВА

при секретаря изслуша докладваното от съдията ЛЮБКА АНДОНОВА гр. дело №******год и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Г. Й. К. чрез процесуалния му представител адв. У. срещу решение №******г, постановено по гр. дело №******г на Плевенски окръжен съд, Трети състав, Гражданска колегия, с което е обезсилено решение №******г по гр. дело №******г на Плевенски районен съд като процесуално недопустимо и е прекратено производството по делото.

В касационната жалба се подържа, че обжалваното решение е незаконосъобразно, постановено в нарушение на процесуалния закон.

Ответникът по жалбата И. Х. Х. не взема становище по същата.

С определение №106/29.1.2016 г, постановено по гр. дело №5577/2015г е допуснато касационно обжалване на въззивното решение на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по процесуалноправния въпрос за съдържанието на обстоятелствената част на исковата молба, с която се предявява иск за връщане на полученото без основание, който е разрешен в противоречие

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2019
    В хипотеза на банков кредит, по който цялата сума фактически е предоставена на разположение на кредитополучателя в резервната валута на страната /евро/, а не в чуждестранната валута /щвейцарски франкове/, уговорена в договора за кредит, и задължението за погасяване е посочено в договора в същата чуждестранна валута, счита ли се договорът…
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2019
    В обстоятелствената част на исковата молба, с която се предявява иск за връщане на полученото без основание, ищецът е длъжен да посочи единствено какво е дал на ответника и да заяви, че даденото е без основание. Изявлението, че даденото е без основание, може да бъде както твърдение на отрицателен факт,…
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация