Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2011

докладвано от съдия Тотка Калчева


Анотация

Въпрос

С оглед на изложените обстоятелства в исковата молба, които сочат предявен иск по реда на чл. 254 ГПК /отм./ и заявения петитум за установяване на недължимост на суми по договор за заем, но едновременно с това и въвеждането на твърдения за предоставено обезпечение от трето лице, срещу чието имущество е насочено изпълнението, съставът на ВКС констатира противоречие между обстоятелствената част и петитума на исковата молба. Неясни са и фактическите твърдения на ищеца съгласно чл. 127, ал. 1, т. 4 ГПК, както и не е обоснован интересът му от търсената защита с предявения иск с така заявения петитум – чл. 127, ал. 1, т. 5 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, І отделение, в публично заседание на тринадесети юни през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ:

Вероника Николова, Кристияна Генковска

при секретаря Петя Кръстева, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на П. П. А., [населено място] срещу решение №******г., постановено по гр. д.№******г. от Софийския апелативен съд, с което е оставено в сила решение №******г. по гр. д.№******г. на Софийския градски съд за отхвърляне на предявения от касатора против В. Д. Т. и Т. Т. Т., [населено място] иск с правно основание чл. 97, ал. 1 ГПК /отм./ вр. пар. 2, ал. 1 ПЗР ГПК за установяване, че П. П. А. не дължи на В. Д. Т. и Т. Т. Т. сумата от 65000 щ. д. по договор за заем от 19.04.00г.

Касаторът поддържа, че решението е неправилно, като постановено при допуснати нарушения на материалния закон и на процесуалните правила и поради необоснованост. Моли същото да се отмени и да се уважи предявеният иск или делото

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 281 т. 2 ГПК

Навигация