Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Боян Цонев


Анотация

Въпрос

Относно възможността съдът да присъди левовата равностойност на сума, уговорена в чужда валута. Подаването на молба за издаване на изпълнителен лист на несъдебно изпълнително основание по чл. 242 от ГПК (отм.) представлява ли предприемане на действие за принудително изпълнение по смисъла на чл. 116, б. „в“ от ЗЗД? Дали изявление на длъжника, което не е адресирано към кредитора, съставлява признание на дълга по смисъла на чл. 116, б. „а“ от ЗЗД. Касационното обжалване е допуснато и с оглед проверка процесуалната допустимост на въззивното решение?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на седми април през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СВЕТЛА ЦАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

АЛБЕНА БОНЕВА, БОЯН ЦОНЕВ

при участието на секретаря Стефка Тодорова, като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ответницата по делото Д. Ж. В. срещу решение №******г., постановено по гр. дело №******г. на Пловдивския апелативен съд. С обжалваното въззивно решение е отменено отхвърлителното първоинстанционно решение №******г. по гр. дело №******г. на Старозагорския окръжен съд и жалбоподателката е осъдена да заплати на ищеца Е. Н. А. следните суми: сумата 114 330 лв., представляваща левовата равностойност на 52 000 U., дължима по договор за продажба на право на строеж, сключен с нотариален акт №79/22.11.2000 г. на нотариус Т. К., и представляваща разлика между действително договорената цена със споразумение от 22.11.2000 г., наречено „запис на заповед, и привидно посочената и заплатена цена по договора за продажба, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаването на исковата молба, до окончателното изплащане на сумата; както и сумата 37

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2020
    Относно наличието на трайна и дълбока емоционална връзка с починалия като основание за възникване на право на обезщетение за неимуществени вреди в полза на лице извън кръга на лицата, посочени в ППВС № 4/61 и ППВС № 5/69.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация