Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Емил Томов


Анотация

Въпрос

Относно определяне на обезщетението за неимуществени вреди съобразно критерия на чл. 52 от ЗЗД за случай , при който съобразно указанията в ППВС № 4/1968г .следва да бъде отчетена загубата на единствено дете , при трагични обстоятелства .

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в съдебно заседание на деветнадесети май две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ТАНЯ МИТОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЕМИЛ ТОМОВ, ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

при участието на секретаря Р. Иванова.

изслуша докладваното от съдията Е. Томов гр. д №******г

Производството е по реда на чл. 290 ГПК и сл..

Образувано е по касационна жалба на Е. М. А., чрез адв. Н. Д. от САК, срещу решение №******г по в. гр. дело №******г. на Софийски апелативен съд, поправено съгласно чл. 247 ГПК с решение №******г на САС. Решението се обжалва от касаторката в частта, с която за разликата над 100 000 лева до пълния предявен размер от 200 000 лева е потвърдено решение от №******г на Софийски градски съд.

В тази част е бил отхвърлил иск на Е. М. А. по чл. 49 ЗЗД, във вр. чл. 45 ЗЗД за обезщетение на неимуществени вреди от смъртта на малолетното й дете, в резултат на трагичен инцидент - паднало дърво в парк, поддържан от [община]. Въззивният съд, след отмяна на първоинстанционното решение в една част, е приел за справедливо и съразмерно на неимуществените вреди обезщетение

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация