Решение №****/**.**.2015 по дело №****/2014

докладвано от съдия Татяна Върбанова


Анотация

Въпрос

По въпроса за начина на определяне на началната дата на неплатежоспособност на длъжника в производството по несъстоятелност е налице трайна практика на ВКС, включително и задължителна такава, постановена по реда на чл. 290 ГПК. Обжалването е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса за начина на определяне на началната дата на неплатежоспособност и значението на икономическите показатели за ликвидност при установяването й.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в публичното съдебно заседание на двадесет и осми януари две хиляди и петнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:

КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА, БОНКА ЙОНКОВА

при секретаря Ирена Велчева

изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова т. дело №******година

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. по т. д. №******г. по описа на ВКС, Търговска колегия, е допуснато касационно обжалване на решение №******г. по в. т. д. №******г. на Апелативен съд – В. Т. в обжалваната от [фирма] и от „М. М. енд П.” С. Р. Л. част, с която след отмяна на решение №16 от 05.02.2013 г. по т. д. №235/2012 г. на Окръжен съд – Плевен относно определената начална дата на неплатежоспособност на [фирма] – 30.06.2008 г., е постановено ново решение, като е определена датата 20.06.2012 г. за начална дата на неплатежоспособността на длъжника [фирма], [населено място]. Обжалването е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса за начина на определяне на началната дата на неплатежоспособност и значението на икономическите показатели за ликвидност при установяването й.

Касаторът [фирма] поддържа доводи за

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022
    В кои случаи ищецът – поемател по записа на заповед дължи пълно и главно доказване на сочено от него каузално правоотношение, по повод или във връзка с което е издаден записът на заповед?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация